0 216 672 10 01 - 0 532 774 79 22
Sosyal Medya Hesaplarımız

Hidrolik Filtre Seçimi

14 Ekim 2020
Hidrolik Filtre Seçimi

Hidrolik filtreler, endüstriyel anlamda sıklıkla kullanılırlar. Özellikle iş makineleri ve kompresör gibi araçlar, akışkanların gücünden faydalanılan alanlar olduğu için hidrolik filtre bir gereklilik olarak karşımıza çıkar. Bu durumda hidrolik filtrenin çalışma prensibi, ne tür farklılıklara sahip olduğu ve hidrolik filtre seçim sürecinde nelere dikkat etmek gerektiği merak ediliyor. Hedef Filtre olarak, yıllardır sektörde olmanın verdiği bilgi birikimi, tecrübe ve de profesyonellik ile hidrolik filtre seçmenin püf noktalarından bahsedebiliriz. Bunun için öncelikle kısaca hidrolik filtrenin öneminden söz edelim. Bu tür filtreler, sıvıların filtrelenmesini sağlarlar. Bununla birlikte farklı çeşitleri ve dolayısıyla farklı fonksiyonları da mevcuttur. Sıvılar içerisinde olabilecek kir ve pislikleri tutarak, sistemin sorunsuz bir şekilde çalışmasını sağlarlar. Bu işlemi döngünün farklı noktalarında gerçekleştirebilirler. Örneğin, pompanın öncesinde ya da emiş işlemi sırasında filtreleme gerçekleştirilebilir. Buna göre de basınca dayanıklı ya da hassas filtreleme yapma gibi farklı özellikler karşımıza çıkar. Sistemin uzun süre sorunsuzca çalışmasını sağlayan, bu sebeple de maddi anlamda avantaj sağlayan filtrelerin temelde 3 türünden söz edebiliriz.

Emiş Hattı Filtresi

Bu grupta yer alan filtreler, pompa emiş hattı içerisine ya da yağ tankının içine monte edilirler ve bu sebeple de emiş hattı filtreleri olarak adlandırılırlar. Depo içerisinde kabaca bir filtreleme yapan ve pisliklerin belli bir oranda arındırılmasını sağlayan filtreler, sistemi tıkama potansiyeli olan parçacıkların ayıklandığı ilk aşamadır.

Basınç Hattı Filtresi

Pompa sonrasında konumlandırılmış filtrelerdir bunlar ve sonrası sistemlere temiz sıvı verilmesini sağlarlar. Özellikle hareketli elemanların, sıvılar içerisindeki kirleticilerden korunması elzemdir. Bu tür parçacıklar hareketi kısıtlayabilir ve bu aksaklık da büyük sorunları beraberinde getirebilir. Bunu yaşamamak için hareketli parçalara gelecek olan sıvı öncelikle arındırılmalıdır. Bu sebeple de basınç hattı filtresi, pompa sonrasında filtreleme yapar. Bu filtrelerin önemli bir özelliği, yüksek basınca maruz kalmasıdır. Buna karşın oldukça başarılı sonuç verir ve yüksek basınç karşısında hassas filtrelemeyi başarabilir. Basınç kaybı ise kaçınılmazdır. Bu şekilde konumlandırılan filtreler, yüksek basıncın belli bir oranda düşmesine sebep olur. Buna basınç kaybı deniliyor ve mutlaka net bir şekilde hesaplanması gerekiyor. Aksi halde sistemin aksaklıklar ile karşılaşması söz konusu olabilir. Uygun büyüklüklerde filtrelerin tercih edilmesi, basıncın dengesini bozmayacak nitelikte filtrelerin seçilmesi, sistemin sorun ile karşı karşıya kalmadan maksimum verim ile çalışmasını sağlayacaktır.

Hidrolik filtre seçimi işte bu sebeple çok önemli… Hele de basınç filtresinden söz ediyorsak, hem yüzey alanına dikkat etmeniz gerekiyor. Hem de basınç kaybını hesaba katmanız gerekiyor. Bu iki önemli hususa dikkat edildiği sürece, uzun ömürlü bir filtreye sahip olunabilir ve yüksek verimle çalışan sistem ya da araçlar söz konusu olabilir.

Dönüş Hattı Filtresi

Dönüş hattı filtresi, bir hidrolik filtre alternatifi olmakla birlikte, diğerlerinden farklılaştığı nokta konumudur. Bu tür filtreler, adından da anlaşılacağı üzere dönüş hattında konumlandırılıyor. Görevi, işlevini tamamlayan sıvının depoya dönerken filtrelenmesini sağlamaktır. Yani sistemde kullanılan, görevini tamamlayan sıvı, tekrar depoya aktarılır. Ancak sistemde dolaşırken pek çok pislik ve tortuyu da bünyesine alan sıvı, bu şekilde depolanırsa, depoda bolca partiküllü sıvı biriktirmiş oluruz. Bunu yaşamamak için dönüş hattında sıvıyı filtrelemek gerekir. Bu filtreleme işlemi dönüş hattı filtresi ile gerçekleştirilir. Aynı zamanda bu işlem devredeki kir ve tozun da toplanması anlamına gelmektedir ve maksimum verimle çalışan bir sistem için oldukça önemlidir.

Hidrolik filtreler, sayısız maddeyi sistemden daha doğrusu sıvıdan uzaklaştırır. Bunlar sıvı, katı ve gaz olarak gruplandırabiliriz. Katı partiküller genellikle kum, kaynak tozu, fiber, talaş ve pas gibi artıklardır. Sıvılar ise su ya da farklı yağ karışımları olabilir. Gaz formunda kirletici olarak ise sistemde hava bulunabilir. Hidrolik filtreler ise tüm bunları giderebilir. Katı partiküllerin sistemde ortaya çıkarabileceği zararlar başta kaçakların artmasıdır. Bununla birlikte valf, sürgü ve pistonların sıkışması gibi durumlar söz konusu olabilir. Komponent arızaları söz konusu olabilir ve kontrol karakteristiklerinde değişiklikler ortaya çıkabilir. Sıvı partiküllerin sistemde yapacakları ise kesinlikle istenmeyen bir durum olan korozyon olabilir. Yağ filminde kopma, yağ ömründe azalma, yağ özelliğinin değişmesi, çamur oluşumu ve yüzeylerde sürtünmenin artması da sistemdeki sıvı partiküller ile ortaya çıkabilecek kötü senaryolardır. Son olarak hidrolik filtrenin olmadığı durumda, sistemdeki gaz partiküllerin etkilerine bakacak olursak kavitasyon, yağda aşırı lokal ısınma, yağın yaşlanması ve sistem stabilitesinin sık sık bozulması gibi durumlarla karşılaşabiliriz. Tüm bunlar sistemi sık sık kontrol etmeyi gerektirir ve verimliliği de düşürür.

Hidrolik filtrenin seçimi, işte tüm bu olumsuz durumlar sebebi ile önemlidir. Bu durumların yaşanmaması için filtrenin uygunluğundan emin olmak gerekiyor. Hem uygun nitelikte olmalı, sistemdeki partikül tipine uygun katmanlar içermeli ve maksimum performans gösterecek yüzey alanına sahip olmalı, hem de basınç kaybı yaşanmamalı. Tüm bu özellikler, hidrolik sistemlerin verimi etkiler. Sorunsuzca, uzun süre kullanabildiğiniz filtreler, ekstra masraf çıkarmayacak, düşük maliyetli bir filtreleme sağlar. Üstelik sistemin bakım masrafları da bu şekilde düşecektir. Dolayısıyla hidrolik filtre kullanımı, hesaplı bir seçimdir.

Hedef Filtre ise tecrübesi, profesyonelliği, başarılı ekibi ve başarılı iş örnekleri ile adından söz ettirmeyi başarıyor. Sahip olduğu referanslar en önemli güven kaynağıdır. Üstelik çeşitli filtre türlerini de burada bir arada bulabiliyorsunuz. Pek çok farklı filtreleme sistemi parmaklarınızın ucunda… Hem iş makinesi gibi çeşitli taşıtlar için, hem üretim sistemleri için, hem de çeşitli faaliyet alanları için farklı özelliklere sahip filtrelere ulaşmanız çok olay. Her şeyden önce ne tür bir filtreleme yapmak istediğinizi netleştirmeniz gerekiyor. Sıvılar, katılar, gazlar, filtrelemek istediğiniz her ne ise ne tür bir alanda kullanılacaksa, ona uygun filtre seçmelisiniz. Bunun için de Hedef Filtre ekibinden yardım alabilirsiniz. Eğer profesyonel bir bilene ihtiyaç duyuyorsanız, bunun için doğru yerdesiniz. Özel imalat filtrelerden satın alabilir, ihtiyacınıza yönelik tasarım ve üretim yaptırabilirsiniz. Burada sunulan çeşitlilik ise gerçekten de göz kamaştırıyor. Endüstriyel anlamda kullanılabilecek, sanayide ihtiyaç duyulan her türlü sistem ve hatta çeşitli araçların ihtiyaç duyduğu filtreleri kolayca temin edebilirsiniz.

Kalite belgeleri ile tescillenmiş bir kaliteyi, güvenle satın almak, yenilikçi bakış açısı ile üretilmiş filtrelere sahip olmak Hedef Filtre ile hem kolay, hem de avantajlı. Makul fiyatlarla sunulan ve müşteri memnuniyetini hedefleyen hizmet, sizi de memnun edecek, işinize değer katacaktır. Zaman kaybetmeden siz de destek birimi ile iletişime geçebilir ve ihtiyaçlarınıza yönelik filtre seçimlerinizi yapabilirsiniz. Hem ürünler hakkında bilgi almak, hem sistemleri yakından tanımak, hem de mevcut tesisiniz için en uygun filtreleri tespit etmek, destek hattı sayesinde çok kolay. Mevcut iletişim bilgilerini kullanarak, hemen iletişime geçebilirsiniz. Üretim ya da faaliyet alanınızın veya mevcut iş makinesi gibi aracınızın bakım masraflarını, hidrolik filtreler ile düşürebileceğinizi unutmayın. İş verimliliği, bu tür stratejik seçimler ile oldukça artırılabilir. Hidrolik filtre seçiminde de bu sebeple hassas davranmak önem taşır.

Whatsapp Hattı